Czarna herbata to idealne rozwiązanie dla osób, które podczas jesienno-zimowych wieczorów uwielbiają spędzać czas z książką, ciepłym kocem i gorącym kubkiem herbaty w ręce. Herbata może stać się również gwiazdą wieczoru podczas spotkań w gronie najbliższych, a jeśli jesteś miłośnikiem wszelakich sportów wystarczy wlać herbatę to termosu i zawsze masz pod ręką pyszny, rozgrzewający napój. Zatem czas najwyższy zastąpić zimne, orzeźwiające nektary. Schować wysokie szklanki z parasolkami i zastąpić je wielkimi, ceramicznymi kubkami. Idealnym rozwiązaniem na wieczorny relaks, po który powinieneś sięgnąć jest czarna herbata, która zarówno cię zmotywuje do działania jak i rozgrzeje.

Czarna herbata i jej długa historia

W pierwszej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na samą historię czarnej herbaty i w jaki sposób trafiła ona na rynek europejski. Wedle wielu legend czarna herbata stanowi igraszkę losu. Mianowicie podczas transportu czarnej herbaty przez chińskich kupców pogoda nie dopisywała. Wiele osób zrezygnowało z dalszego transportu gdyż istniało wysokie ryzyko zniszczenia herbaty. Jednakże pewien stary, chiński kupiec pomimo koszmarnej pogody pragnął dostarczyć herbatę do swojej ukochanej wioski. Nasz poczciwy kupiec niestety nie posiadał odpowiedniego sprzętu, którym mógłby przykryć liście herbaty na swoim wozie. W skutek czego wszystkie liście herbaty zamokły, a nasz kupiec nie był tego świadomy. Gdy po wielu dniach w końcu dotarł do swojej wioski okazało się, że liście herbaty stały się brązowe. Żona kupca przybiegła mu na spotkanie i wykorzystując nieuwagę kupca, zabrała brązowe liście do domu. Załamany kupiec myśląc iż cała herbata została zrujnowana napił się ów wywaru sporządzonego przez żonę. Okazało się, iż wywar smakuje zaskakująco dobrze. Zapytał się zatem żony skąd ten nowy produkt, a ona rzekła iż to przecież herbata, którą przywiózł. Jednakże wykraczając poza sferę legend nie można pominąć faktu, iż czarna herbata jest najbardziej popularna w naszej ojczyźnie.

Czarna herbata – rodzaje

Współcześnie wyróżniamy trzy podgatunki czarnej herbaty. Pierwszym rodzajem, jest podgatunek liściowy, który wytwarza się z całych liści najczęściej z górnych części krzewu herbaty. Liście te są uważane za najlepsze, gdyż są najbardziej aromatyczne. Kolejnym podgatunkiem to liście połamane, które jak sama nazwa wskazuje wytwarza się z mechanicznie łamanych liści krzewu herbaty. Ostatnim rodzajem jest pył herbaciany, który produkuje się z pokruszonych liści herbaty oraz pyłu liści.

Naturalne właściwości

Liście czarnej herbaty są bogate w witaminę P, K, B1, B2, PP i witaminę C. Ponadto w jej liściach kryję się dodatkowo tanina, karoten oraz teina. Do szeregu właściwości czarnej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej pobudzającą zdolność, która może stanowić świetny odpowiednik dla osób pijących kawę. Czarna herbata obniża ciśnienie krwi co jednocześnie poprawia krążenie, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto zmniejsza rozwój flory bakteryjnej w układzie pokarmowych jednocześnie pobudzając go do produkcji soków trawiennych. Wzbogacona jest również we fluor, który chroni zęby przed próchnicą.