Zielona herbata jest wspaniałym dodatkiem do ciast. Przygotowując ją, warto zwrócić uwagę na proces parzenia i dodatki.

Przygotujmy kubek, wrzućmy do niego torebkę herbaty, zagotujemy wodę, odczekajmy jakieś 3 minuty i dopiero wtedy zalejmy herbatę. Prawidłowa temperatura parzenia waha się pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza. Herbatę zaparzajmy najlepiej przez 3 minuty. Kiedy zostawimy ją dłużej w kubku, będzie miała gorzkawy posmak. Zielona herbata ma dużo cennych właściwości. Można ją zalewać wodą dwukrotnie – pierwsze zaparzanie działa pobudzająco, drugie relaksacyjne.

Składniki:

  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 4 torebki herbaty TEEKANNE Green&Jasmine
  • 3 jabłka
  • 1 galaretka cytrynowa

Wykonanie:

Jogurty przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i mieszamy. Do pojemnika wlewamy 200 ml gorącej i przegotowanej wody, dorzucamy dwie torebki zielonej herbaty i odstawiamy na 3 minuty, aby się zaparzyła. Torebki wyciągamy i wsypujemy do herbaty 2 galaretki pomarańczowe. Dokładnie mieszamy, aby galaretki się rozpuściły i studzimy kilka minut. Następnie galaretki powoli wlewamy do jogurtu i mieszamy. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Po godzinie powinna być już gotowa.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do pojemnika wlewamy 400 ml gorącej, przegotowanej wody. Wkładamy dwie torebki herbaty zielonej, zaparzamy przez 3 minuty, następnie wyciągamy torebki i dodajemy galaretkę cytrynową. Mieszamy i dodajemy starte jabłka.

Taką galaretkę z jabłkami wykładamy na masę z jogurtu i ponownie wstawiamy do schłodzenia do lodówki na 2 godziny lub na całą noc.

Przepis przygotowała Marzena, autorka bloga kulinarnamaniusia.pl.

 

IMG_3570-1


Komentarze