Pyszne, wilgotne i lekko piernikowe ciasto marchewkowe jest smaczne i szybkie do przyrządzenia. Zakochacie się w jego smaku i konsystencji.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 i 1/2 drobno startej marchewki
  • 3 duże jaja, u mnie kacze
  • 1 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 100 ml mocnego naparu z herbaty – u mnie TEEKANNE Superfruits, czyli znakomita mieszanka   herbatek owocowych z aromatem wiśni i żurawiny z acerolą 
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Jaja ucieramy z cukrem trzcinowym. Nie przerywając ubijania, dodajemy kolejno olej, mąkę z proszkiem i sodą, cukier wanilinowy, przyprawę korzenną, sól.

Do masy dokładamy utartą marchewkę oraz chłodną herbatkę. Mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepisem podzieliła się Kasia, autorka bloga zkuchnidokuchni.pl.

logotyp


Komentarze