Czarna herbata black currant with lemon

Black Currant to odmiana czarnej herbaty, która obok tradycyjnych właściwości wzbogacona jest również o smak czarnej porzeczki. Black Currant może stanowić zastrzyk energii z rana zwłaszcza dla tych osób, które mają  problemy z poranną pobudką.

Black Currant Teekanne i jej miejsce na świecie

Black Currant jako herbata czarna jest wyjątkowo popularna w krajach orientalnych. Rdzenną ojczyzną herbaty są oczywiście Chiny, natomiast sama tradycja spożywania herbaty wywodzi się z Japonii. Jednakże istotne miejsce w historii herbaty zajmują  Indie, które stanowią najbogatsze złoża herbaty. Indie na całym świecie są znane z produkowania czarnej herbaty takiej jak Black Currant. Jej sekret tkwi w wyjątkowym smaku i aromacie.

Rodzaje czarnej herbaty

Najbardziej popularnym gatunkiem czarnej herbaty w Indiach jest Assam. Herbata ta wzięła swoją nazwę z miejsca, w którym jest uprawiania, a mianowicie w północo-wschodnich Indiach. Herbata Assam jest zbierana od początku marca po ostatni dzień września. Zbierane są jedynie liście herbaty. Herbata Assam charakteryzuje się dość cierpkim smakiem i intensywnym aromatem. Zaraz po herbacie Assam równie popularna jest herbata Darjeeling. Sama nazwa herbaty wywodzi się od nazwy miasteczka, które położone jest w Himalajach na wysokości 2000 metrów. Sekret herbaty Darjeeling tkwi w procesie zbierania, który przypada tylko trzy razy w roku. Poprzez doskonałą wilgotność powietrza krzewy herbacie rosną, a napar z ich liści ma tak bogaty smak. Pierwszy zbiór Darjeeling to herbata zielona, natomiast drugi zbiór stanowi mieszankę herbaty czarnej takiej jaką jest Black Currant.


Komentarze