Biała herbata to nie tylko wybór dla koneserów

Każdy z nas zdaje sobie sprawę, iż jesień zbliża się wielkimi krokami, pogoda daje w kość oraz każdy z nas zaczyna zauważać iż poszczególne osoby czy to w pracy czy w rodzinie coraz częściej są przeziębione. Nie wiesz jak temu zaradzić? My znamy odpowiedź. Rozwiązanie jest wyjątkowo proste. Wystarczy sięgnąć po ciepły napój zwany herbatą. Od tej pory popołudnia możesz spędzać wygodnie w fotelu wraz z kubkiem herbaty, który ogrzeje Twoje dłonie. Ponadto do herbaty możesz dodać cytrynę, imbir dzięki czemu żadne przeziębienie cię nie dosięgnie. Czy od razu Twoje popołudnia nie prezentują się lepiej? Natomiast jeżeli jesteś miłośnikiem herbat czy też dopiero zaczynasz swoją przygodę z herbatą to powinieneś poznać jej różne oblicza.

Biała herbata – w czym tkwi jej sekret

Herbata biała pośród różnych odmian cieszy się nieposzlakowaną opinią. Przede wszystkim jest to herbata najrzadziej występująca przez co cieszy się takim uznaniem pośród miłośników herbaty. Biała herbata zagościła na dobre w Chinach, który stanowi główny rejon jej uprawy. Herbata biała uprawiana jest na początku wiosny. Sam sposób uprawy ukazuje jej wyjątkowość. Gdyż jest ona uprawiana tylko z pąków liści, które spotykane są jedynie wiosną. Jeżeli chodzi o sam sposób fermentacji to w przypadku białej odmiany stopień fermentacji szacuje się w okolicach od 10 do 15 %. Sposób produkcji jest dość prosty, mianowicie zwraca się szczególną uwagę na pąki. Zrywane są tak aby ich nie uszkodzić oraz równie ważne jest pozyskiwanie herbaty z młodych pędów. Biała herbata podczas obróbki poddawana jest jedynie procesowi więdnięcia oraz suszenia. Po etapie suszenia liście uzyskują srebrny odcień, ponadto zaobserwować można delikatne kosmyki na poszczególnych liściach potocznie zwane jaki „silver tips”. Ów delikatne kosmyki to nic innego jak herbaty pąkowe, które nie posiadają żadnych liści. Obok herbaty pąkowej wyodrębnić można również herbaty liściowe. Produkowane są najczęściej z pędów posiadających tylko jeden pąk oraz około 3 liści. Pąki wpływają na kolor herbaty. Dzięki nim herbata biała ma taki odcień, a nie inny.

https://naturelfrancemedecine.com/somnifere-naturel/

Właściwości białej herbaty

Teraz przyszedł czas najwyższy aby zwrócić uwagę na szereg ogólnych właściwości, które towarzyszą spożywaniu tej odmiany. Biała Herbata w swoim repertuarze posiada wiele witaminy C. Ponadto posiada również kofeinę dzięki czemu jedna filiżanka niezwykle pobudza. Często dzięki tej właściwości stosuje się ja jako odpowiednik kawy. Herbata biała sama w sobie ma niezwykle orzeźwiające właściwości, jednocześnie wpływa na zdolność koncentracji. Dzięki czemu jest stosowana podczas wielogodzinnych wysiłków fizycznych oraz podczas upałów. Kolejną cechą herbaty jest jej zdolność do minimalizowania napięć oraz stresów. Dzięki czemu po jej spożyciu czujemy się zrelaksowani i gotowi do działania. Biała herbata szczególnie polecana jest osobą, które są genetycznie obciążone chorobą nowotworową. Ponadto zawiera polifenol dzięki czemu chroni nasz organizm przed atakiem wolnych rodników, które przyczyniają się do starzenia się organizmu. Na zakończenie powinniśmy również zwrócić uwagę na sposób jej parzenia. Mianowicie białą herbatę należy parzyć od 5 do 7 minut. Nie należy zalewać jej wrzątkiem, gdyż wrzątek może znacznie zmienić jej smak i obniżyć szereg jej właściwości.