Bawarka to herbata z mlekiem. Jak należy ją przygotować? To bardzo proste! Przepis znajdziecie poniżej.

Dawniej panowało przekonanie, że picie dużej ilości mleka wspomaga proces laktacji, dlatego bawarka była szczególnie polecana dla karmiących kobiet.  Aktualnie to przekonanie odeszło do lamusa, a połączeniu mleka i herbaty nie przypisuje się już właściwości moczopędnych. Pić ją może każdy. W Polsce dominuje sposób przyrządzania bawarki w stylu angielskim. Przepis z końca XX wieku podaje, że do gorącego mleka dolewa się napar herbaciany w proporcji: na 1 szklankę mleka pół szklanki herbaty.

Składniki:

  • 2 torebki herbaty TEEKANNE Earl Grey – wyśmienitej angielskiej herbacianej specjalności o świeżym, łagodnym smaku
  • mleko
  • wrzątek
  • miód lub cukier

Wykonanie:

Do dzbanuszka wkładamy 2 torebki TEEKANNE Earl Grey i zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez około 4 minuty. Do filiżanki wlewamy 80 ml mleka i zalewamy je wodą z czajniczka. Całość można dosłodzić miodem, cukrem lub ksylitolem. Ten ostatni jest najzdrowszy dla naszego organizmu. Sprawdzamy smak, pamiętając, że mleko potęguje wrażenie słodyczy. Proporcje mleka i herbaty mogą różnić się w zależności od gustu danej osoby.

Autorką przepisu jest Joanna, autorka bloga rozowakuchnia.blox.pl

400x400 (1)


Komentarze