Herbata Teekanne Assam to specjalny gatunek herbaty czarnej, której ok. 30% światowych zasobów uprawia się w Indiach, w regionie Assam. Odpowiednie nasłonecznienie i wilgotny klimat sprzyjają jej bujnej hodowli, która jednak niestety stopniowo zanika. Na skutek zmian klimatycznych oraz sporego rozmnożenia chrabąszczy, ten gatunek  traci dobre warunki do rozwoju. Dlatego warto go posmakować już teraz!

Assam Teekanne najlepsza do śniadania

Bardzo intensywny smak Teekanne Assam oraz jej wyrazisty czerwono-brązowy kolor zachęcają do picia jej przede wszystkim rano, kiedy potrzebujemy odpowiedniego pobudzenia. Idealnie komponuje się z równie wyrazistymi smakowo potrawami, jak jajecznica, naleśniki czy kanapki z ostrym serkiem. Pierwsze parzenie, bardzo krótkie – 10 minutowe, da nam słodkawy posmak i bardziej czerwonawy kolor. Drugie natomiast, które trwać powinno ok. 5 minut, to już nieco inna bajka. Wyróżnia się bardziej brązowym, głębokim kolorem oraz intensywniejszym smakiem z lekką nutką słodyczy. Dlatego też ten napar jest idealny  do deserów oraz do mięs takich jak dziczyzna, wołowina czy mocno przyprawione mięso drobiowe.

Na gorąco!

Ten rodzaj herbaty powinno się pić zdecydowanie na ciepło. Wtedy właśnie Teekanne Assam ma najbardziej wyrazisty i intensywny smak. Wzbogacić go można przyprawami takimi jak cynamon czy goździki, a także świeżymi sokami z owoców. Jest to także idealny rodzaj herbaty do bawarki, do której dodajemy mleko. Herbata Teekanne Assam nadaje się do picia przede wszystkim w chłodne dni, ponieważ wywołuje przyjemne uczucie ciepła.


Komentarze